ВИЖТЕ КОЙ Е ИДЕАЛНИЯТ НАЕМАТЕЛ


ВИЖТЕ КОЙ Е ИДЕАЛНИЯТ НАЕМАТЕЛ

Търси се идеалният наемател! Ново риалити шоу? 

Не, не е ново. И си върви от известно време - в реалността, придобивайки размерите на мания.

Наемодателите създадоха идеала за наемател. Нещо повече – образът му вече се утвърждава в стотици и хиляди обяви. Даже има риск да се роди ново клише като това за местоположението на имотите: на комуникативно място, до магазин, училище и детска градина.

Та, какъв е желаният наемател?

Първо, той е момиче.

Задължително от женски пол. Ако питаме защо, няма да стигнем до обоснован отговор. Но  интуитивно наемодателят е готов да повери имуществото си в ръцете на същество от нежния пол.

Мъжете плашат, макар че от мъжкото съсловие са родени плеяда знаменити готвачи и върхът на чистотата Монк.

Най-желаният наемател е – забележете!, момиче. Не е жена. За момичетата е разбираемо да живеят на квартира. Те са млади, сега започват живота си, учат или са на първата си работа. Още не са се омъжили и т.н. Абе, нормално си е момиче да живее на квартира.

Но жена?! Тук има нещо нередно! Жената би трябвало отдавна да има дом, да гледа деца и да мисли за почивки. Жена в зряла възраст, която търси квартира, навява определено неприятни мисли. А, не! По-добре да е момиче. С момичетата нещата са ясни, нали така!

Второ, работещо момиче.

От една страна на наемодателя му се иска наемателката да е млада, обаче по-добре да не е студентка. Най-добре е вече да работи и да получава една хубава заплата. Икономически стабилният наемател плаща редовно. Поне такава е идеята.

Трето, работещо момиче с приятел.

Когато работещо момиче наеме само двустаен апартамент, това е подозрително. Някак държи нащрек. Как ще плаща 400 или 500 лева сама, от едната заплата? По-спокойно е, когато наемателите са двама.

Само че нека не са две момичета. Когато две свободни и фриволни приятелки си наемат заедно квартира, те все още не са намерили принцовете си на бели коне. Обаче един ден все някой принц ще дойде, ще отвлече едната, а другата ще се чуди как да плати квартирата и ето ти напускане по никое време.

Пък ако девойка с приятел търси квартира, значи не се планира отвличане. Сигурна работа!

Четвърто, непушачи.

Идеалните наематели категорично не пушат. Или ако пушат, го правят на балкона, защото самите те не обичат да им мирише на пепелник до възглавницата.

Някога подобно изискване би претърпяло пълно фиаско.  Но днес вече е реално – все повече младежи не пушат.

Пето и най-важното: без домашни любимци!

Ето, това е изискването, което трябваше да сложим на първо място, но не го направихме само от неудобство. Същото неудобство, което изпитват наемодателите, и затова го пишат в края на обявите си.

Макар и в края на текста, забраната за кучета и котки е абсолютно категорична. Няма мърдане! Днес притежателите на кучета и котки рискуват да си останат на улицата, защото няма кой да ги настани с животно.

Прави ли са наемодателите или не? 

В тази статия не съдим кой е прав. И двете страни имат точни доводи: наемодателите казват, че животните нанасят щети, които не се покриват от депозита. Наемателите питат какво да правят с любимците си, за които се грижат като за деца.

Пресечна точка? Не, няма. Засега! Защото един ден непременно ще се намери. Не е възможно на пазара да остане ниша.

Само че в този момент положението се задълбочава. По наши наблюдения в началото забраната за животни се поставяше в обяви за нови и отлично обзаведени апартаменти. Постепенно клаузата започна да се включва в обявите за чистички и прилични жилища. Но днес вече я срещаме в обяви за отдаване на апартаменти, ремонтирани преди 30 години и обзаведени преди 40-т. Дори и за празни. Вече е стандарт: без животни, край!

Впрочем, и деца ли ще забраните, питат в точещите се във Фейсбук дискусии. Не се изненадвайте, децата отдавна са забранени. Просто никой не би го написал черно на бяло, защото ще изглежда лош човек.

Да обобщим: идеалният наемател е младо, работещо момиче, с достатъчно сериозна връзка, но не прекалено сериозна. Тя не пуши и няма домашни любимци. За децата е ясно.

Някои търсещи квартири схванаха новото клише, което излезе на мода, и вече направо съчиняват обявите си по модела: Работя до късно, не вдигам купони, не пуша и нямам домашни любимци. Даже не обичам животни, честна дума!

Очаквайте втора серия: кой е идеалният наемодател. Скоро!