ГАРСОНИЕРА ЛУКС ДРАЗНИ КУПУВАЧИ И НАЕМАТЕЛИ


ГАРСОНИЕРА ЛУКС ДРАЗНИ КУПУВАЧИ И НАЕМАТЕЛИ

Що е то гарсониера и с какво се различава от двустайния апартамент?

Или повече прилича на едностаен? (Впрочем, каква е разликата между едностаен и боксониера, ето още един неясен въпрос!!!)

Тези въпроси мътят водата в групите за имоти във фейсбук и внасят откровено неразбиране сред купувачите. Понякога даже се вдигат градусите заради прословутите „гарсониери лукс”, които са строени по социалистическо. Разбираемо, днес повечето от предлаганите такива имоти са доста далече от разбирането за лукс, ако се гледат условията и обзавеждането.

Потърсихме инфо що е това гарсониера лукс и с какво се различава от гарсониерата. Но ударихме на камък – ни нормативен документ, ни някакво читаво описание са достъпни в глобалната мрежа. Още един довод, че понятията са отмиращи.

Излиза, че объркването и незнанието е нормално. Особено ако обърнем внимание, че днешните участници на пазара са родени или малко преди промените или след тях. Те едва ли помнят едновремешните „разценки”. При брокерите работата е същата.

Както се изказа един брокер по време на подобен спор (кое му е луксозното на гарсониерата), трябва да си работил 20+ години, да си влизал в милион жилища, за да се научиш да различаваш гарсониера от гарсониера лукс.

Гарсониера като название се ражда във Франция. Тя обозначава малко жилище от една стая и санитарен възел, в което или живее съвсем млад неженен мъж (по онези времена и дума не можело да става за жена, пази Боже) или женен мъж се среща с любовницата си.

В такъв вид гарсониерата въобще не стига до България. Под това име се строят малки жилища, които нямат отделна спалня. Най-общо гарсониерата се състои от антре, малка кухня и голяма стая, които изпълнява едновременно функциите на хол и на спалня + санитарен възел (баня и тоалетна в едно помещение). Обикновено към тези жилища има една тераса, откъм кухнята.

Обичайната квадратура на гарсониерите е около 40 кв.м. – говорим за реална жилищна площ (заедно със стените), без общи части, каквито навремето не са се начислявали.

Значи, ако днес някой ви предлага гарсониера, то веднага ще разберете, че става дума за имот, строен отпреди 1990 г. (грубо). Вероятно гарсониерата е панелна или ЕПК, тъй като малки жилища са се обособявали в големи сгради в работнически райони, за да отговорят на жилищните нужди.

Кое му е луксозното на гарсониерата

Гарсониера лукс е разширена гарсониера. Гарсониера като стандартната, но разположена на по-голяма площ. Обитателите й ще се „ширят” на повече квадрати, затова и жилището е определено като „лукс”.

„Разширението” на гарсониерата лукс не е кой знае какво – просто има отделен кухненски бокс. Но неговото наличие напълно променя начина на разпределяне на помещенията, които иначе пак са две на брой, както и при обикновената гарсониера. Сега вече имаме хол с преход към кухненския бокс (посредством врата) и една малка стая, която става спалня.

Площта на гарсониера лукс клони към 50 кв.м., без да ги достига – някъде в диапазона 45 – 48 кв.м. Терасата вече е ситуирана към хола.

Гарсониерите лукс от едно време са доста обширни жилища, които по лукс на площите задминават голяма част от новопостроените двустайни. Новите двустайни съвместяват хол с кухня в едно помещение, а при гарсониерите лукс те са отделени.

Както и да го погледнем, тези жилища заслужават да се кичат с добавката „лукс” в името си.

Но тази добавка води до истински войни във фейсбук. Клиенти, които търсят да купят или да вземат под наем малко жилище, гледат вида на имота – как е ремонтиран, кога е ремонтиран и най-вече как е обзаведен и много се ядосват на името лукс.

Както се досещаме, малко гарсониери на пазара са претърпели основен ремонт тип „из дъно”, за който отдавна са навършили стаж.

Ето разликата между стара гарсониера и нов двустаен.

Боксониера и едностаен

Още една двойка, която се нуждае от разясняване. Боксониера е понятие от старото строителство, едностаен или студио – от новото.

Боксониерата представлява една стая с преходен от нея много малък бокс (+ коридор, санитарен възел и тераса).

Едностайният е същият, но боксът е ъгъл в единствената стая и не е отделен.

Да обобщим: при старото строителство кухнята винаги е отделена – дали като самостоятелна стая или като преходен от друга стая бокс. Готвенето в общо помещение не се е приемало за допустимо. Вероятно защото в по-стари времена се е готвело интензивно.

Днес хората все повече приготвят аламинути, хапват на крак или навън и по-рядко правят тежки манджи вкъщи. Затова при новото строителство кухнята е един ъгъл във всекидневната. По-бавно, но се променя вече и виждането за трапезария. Строителите оставят все по-малко място за маса със столове, някои помещения могат да понесат само тесен барплот с две столчета. Няма нужда вече от отделни трапезарии и от кътове за хранене.

Новите тенденции не променят вида на имота, тъй като 

трапезариите и кухните никога не са се броили като отделни стаи

Двустаен е хол, кухня и спалня (старо строителство), а също и всекидневна с кухненски кът и спалня  (ново строителство). Въпреки че разликата е цяла стая (или бокс, ако визираме гарсониера лукс), то определенията са коректни. Хората различават нещата с пояснението: старо/ ново строителство.

Вероятно до няколко години понятията гарсониера и гарсониера лукс ще отпаднат от речника ни и въобще от имотния пазар. Отсега имаме преустроени гарсониера по схемата на новите двустайни и те се различават само по площта си.

А пък използващите понятието „гарсониера лукс” постоянно биват съветвани да спрат да дразнят аудиторията, която разбира по различен начин думата „лукс”. Сбогом на старите понятия.

От Без Брокер